Bolonjski proces

Bolonjska deklaracija je zajednička deklaracija evropskih ministara obrazovanja potpisana u Bolonji juna 1999. godine, a odnosi se na reformu sistema visokog obrazovanja Evrope i temelj je Bolonjskog procesa.

Osnovni cilj Bolonjskog procesa je bio kreiranje Evropskog prostora visokog obrazovanja (European Higher Education Area – EHEA), radi unaprjeđenja zapošljavanja i mobilnosti stanovništva, kao i međunarodne konkurentnosti u EHEA.

EHEA kao inicijativa formalno je pokrenuta 12. marta 2010. godine na Ministarskoj konferenciji u Budimpešti i Beču. Cilj ove inicijative je intenziviranje saradnje između institucija visokog obrazovanja širom Evrope i unaprjeđenje mobilnosti. Trenutno, ukupno 48 zemalja čini Evropski prostor visokog obrazovanja.

Crna Gora participira u Bolonjskom procesu još od 2003. godine, a 2007. godine je, na ministarskoj konferenciji održanoj u Londonu, potvrđeno članstvo i status Crne Gore u tom procesu kao samostalne i međunarodno priznate države. Kroz participiranje u Bolonjskom procesu, Crna Gora potvrđuje i svoje djelovanje u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Osnovni zadatak visokog obrazovanja i implementacije Bolonjske deklaracije je da obezbijedi svakom svom studentu kvalitet koji omogućava znanje, sposobnosti i vještine koje ga čine konkurentnim, kako na lokalnom, tako i na regionalnom i globalnom tržištu rada.

 

 

Font Resize