Актуелности

Имплементација превентивних и корективних мјера у циљу јачања академског интегритета на установама високог образовања

У четвртак, 2. новембра 2023. године одржан је округли сто на тему „Резултати пилот евалуације допунског стандарда о академском интегритету“, а у оквиру пројекта „Квалитетно образовање за све“, која је дио заједничког програма “Хоризонтал Фасилити за Западни Балкан и Турску”, суфинансираног од стране Европске уније и Савјета Европе.

Округли сто су отворили Горан Даниловић, директор Агенције за контролу и обезбјеђење квалитета високог образовања, Лејла Дервишагић, шефица Програмске канцеларије Савјета Европе у Подгорици и Весна Атанасова, шефица Одсјека за формално и неформално образовање у Савјету Европе.

У уводном излагању, Горан Даниловић се захвалио представницима установа виског образовања на одзиву да учествују у пилот евалуацији која има вишеструке користи, како за Агенцију у циљу унапређења стандарда, тако и за установе високог образовања који стандард требају да имплементирају на својим установама. Он је истакао да је пред нама глобални изазов који захтијева глобални одговор а тиче се актулене теме која је обиљежила годину на измаку – вјештачке интелигенције,  примјене алата вјештачке интелигенције у образовању али и изазова са којим се установе сријећу у образовним процесима.

Лејла Дервишагић се осврнула на кључне принципе квалитетног образовања и препоруке за реализацију ових принципа. Она је истакла значај реализације пилот евалуације наглашавајући да је важно да сви учесници таквог процеса буду подједнако посвећени јачању и унапређењу квалитета у области високог образовања и у конкретном случају јачања примјене механизама академског интегритета.

Резултате програмске компоненте „Квалитетно образовање за све“ у посљедњих седам година представила је Весна Атанасова. Истакла је да је примјер Црне Горе, кроз усвајање Закона о академском интегритету, оснивање Етичког комитета, израда допунског стандарда као једног од резултата Закона о академском интегритету, па и ова пилот евалуација, примјер успјешне реализације циљева програма.

Након уводних излагања, експерткиње које су евалуаирале допунски стандард, Керолин Кембел и Стаменка Увалић-Трумбић представиле су закључке након спроведене пилот евалуације и истакле неке од препорука које су упутиле Агенцији и установама високог образовања у циљу јаснијег дефинисања стандарда и пратећих доказа као и имплементације стандарда на установама високог образовања. Оне су нагласиле да Стандард 11 треба да буде главни имплементациони механизам Закона о академском интегритету али и да је јако важно да критеријуми и докази који су саставни дио обрасца допунског стандара о академском интегритету буду интегрисани са Европским стандардима и смјерницама (ЕСГ).

У другом дијелу округлог стола, Тамара Ђуричковић, помоћница директора за контролу квалитета у Агенцији и Мара Шћепановић, предсједница Етичког комитета представиле су резултате анализе о пилот евалуацији. Након презентације, учешће у дискусији су узели представници свих установа високог образовања у Црној Гори, осврћући се на препоруке из извјештаја о пилот евалуацији, али и наглашавајући изазове и начине превазилажења тих изазова са којима се сријећу када је ријеч о јачању начела академског интегритета на њиховим установама.

Закључено је да је важно имплементирати одговарајуће превентивне и/или корективне мјере у циљу унапређења наставног и истраживачког процеса свих служби на установама високог образовања. Осим тога, мјерљивост ефеката релизације и имплементације различитих активности које се спроводе у циљу јачања академског интегритета може бити добар показатељ иницијатива предузетих на установама високог образовања а на основу којих је могуће даље планирати и унапређивати процесе.

 

Font Resize