Актуелности

Одржан Сајам европских пројеката у организацији ПКЦГ

Агенција за контролу и обезбјеђење квалитета високог образовања је 28. маја учествовала на Сајму европских пројеката у дворишту Дворца Петровића у Подгорици, а  који је био уприличен као дио прославе Мјесеца Европе.

Учешће на овом Сајму је била прилика да се посјетиоци упознају са пројектима које имплементирају институције, општине, компаније, универзитети и НВО сектор, као и за разговоре са потенцијалним партнерима о позивима који се очекују у наредном периоду.

Агенција је на свом штанду представила 8 пројеката у којима тренутно учествује, а то су следећи:

  1. „Подршка европским агенцијама за обезбјеђење квалитета у испуњавању Европских стандарда и смјерница (ЕСГ)“ (SEQA – ESG) – подршка новооснованим агенцијама за обезбјеђење квалитета високог образовања у примјени ЕСГ.
  2. „Боље академске квалификације кроз обезбјеђење квалитета“ (BAQUAL) – развој програма цјеложивотног учења за унапрјеђење компетенција наставника у високом образовању.
  3. „Јачање капацитета за имплементацију дуалног образовања у високом образовању у Црној Гори“ (DUALMON) – развој дуалног образовања у високом образовању у Црној Гори.
  4. „Јачање интернационализације на црногорским универзитетима кроз ефикасно стратешко планирање“ (IESP) – унапрјеђење међународне конкурентности и видљивости црногорских универзитета.
  5. „Квалитетно образовање за све“ – оцјењивање академског интегритета установе.
  6. „Интеграција кључних компетенција у образовни систем Црне Горе“ (IKCES) – интеграција осам кључних компетенција на свим нивоима образовања у Црној Гори.
  7. „Микрокредитиви повезани са кључним болоњским обавезама“ (MICROBOL) – дефинисање мапе пута која ће идентификовати кључне кораке у циљу интеграције микрокредитива.
  8. „Пројекат размјене запослених“ (BFUG) – мобилност запослених у агенцијама чланицама Европског простора високог образовања.

Сајам су отвориле предсједница Привредне коморе Црне Горе др Нина Дракић, потпредсједница Владе и министарка европских послова др Јована Маровић и амбасадорка ЕУ у Црној Гори др Оана Kристина Попа.

Поред Агенције на сајму се представило преко 40 излагача – корисника ЕУ фондова.

Учесници Сајма су се усагласили да учешће у ЕУ пројектима убрзава процес интеграција, помаже у преносу и имплементацији драгоцјеног знања из развијених земаља и доприноси побољшању квалитета живота грађана.

Font Resize