Актуелности

Студијска посјета Агенцији за обезбјеђење квалитета високог образовања Шкотске о интеграцији ЕSG-а у рад агенција за обезбјеђење квалитета високог образовања земаља Западног Балкана

Представници АКОКВО учествовали су у студијској посјети Агенцији за обезбјеђење квалитета високог образовања у Шкотској у периоду од 20. до 23. марта 2024. године, одржане у просторијама Универзитета у Единбургу и Heriot-Watt универзитета.

Студијска посјета шкотским институцијама резултат је преговора са Агенцијом за обезбјеђење квалитета високог образовања (QАА) Уједињеног Краљевства, уз подршку Тематске групе Ц за обезбјеђење квалитета (BFUG), Регионалног савјета за сарадњу (RCC), као и Ерасмус+ пројекта „Боље академске квалификације за обезбјеђење квалитета“ (BAQUAL).

Основни циљ студијске посјете била је размјена искустава о интеграцији европских стандарда и смјерница (ESG) у рад агенција за обезбеђење квалитета, као и искустава везаних за истраживачке активности између представника шкотских институција и агенција за обезбјеђење квалитета високог образовања земаља Западног Балкана (WB6).

Током тродневне посјете, учесници земаља Западног Балкана и колеге из QАА разговарали су о низу тема, укључујући законодавни оквир у складу са ЕSG-ом, ангажовање заинтересованих страна, тематске анализе, теме за истраживање у високом образовању, микроквалификације итд.

Први дан студијске посјете био је прилика за дискусију о истраживачким темама система високог образовања са цијењеним истраживачима из Радне групе за истраживање високог образовања (HERG) на Универзитету у Единбургу, што је довело до заједничког договора о будућој пројектној сарадњи између АКОКВО и HERG.

Наредна два дана била су посвећена презентацијама и дискусијама са QАА колегама и представницима Универзитета Heriot-Watt.

Говорећи о студијској посјети, замјеник генералног директора QАА, Alastair Delaney, изјавио је: „Ово је била одлична прилика за QАА да ојача односе са нашим партнерским агенцијама за обезбјеђење квалитета високог образовања широм Европе. Организација студијских посјета попут ове помаже да се подржи повјерење у квалитет образовања у Великој Британији и учвршћује посвећеност QАА и УК Европском простору високог образовања (ЕHЕА)“.

Током ове посјете, учесници су се упознали са чињеницом да систем УК инкорпорира ЕSG узимајући у обзир специфичности националног система и ставља посебан фокус на припрему смјерница за све процедуре, јер сматрају да је усмјеравање на унапрјеђење далеко ефикасније него стриктно фокусирање на правила.

Најважнији утисак који ће представници АКОКВО наставити да шире у црногорском систему високог образовања јесте да су повјерење и добра сарадња свих заинтересованих страна кључ успјеха и да је промјена фокуса са контроле на унапрјеђење културе квалитета од суштинског значаја у будућим настојањима.

Презентације студијске посјете можете преузети овдје:

  • Упознавање са QAA Шкотска – download
  • Интерно обезбјеђење квалитета унутар QAA Шкотске – download
  • ESG и ENQA евалуација – download
  • Учешће стејкхолдера – download
  • Преглед поступка евалуације – download
  • Приступ Heriot-Watt универзитета квалитету – download
  • Микроквалификације – download
  • Радионица о тематским анализама – download

 

Font Resize