Актуелности

Трећа радионица у оквиру пројекта СЕQА-ЕСГ одржана у Будви 12. и 13.маја 2022.године

АКОКВО је била коорганизатор и домаћин треће радионице у оквиру SЕQА-ЕSG пројекта који за циљ има подршку европским агенцијама за обезбјеђење квалитета на путу испуњења Европских стандарда и смјерница (ESG).

Радионица је одржана у Будви 12. и 13.маја на којој су, поред координатора – Европске асоцијације за обезбјеђење калитета у високом образовању (ENQA), присустовали представници агенција и министарстава: Малте, Албаније, Чешке, Словачке, Молдавије и Црне Горе, као и експерти на пројекту: Фиона Цроизер (британска агенција за обезбјеђење квалитета – QАА) и Алберто Циолфи (италијанска агенција за обезбјеђење квалитета – ANVUR).
Трећа радионица SЕQА-ЕSG је имала за циљ да адресира питање метода и критеријума за избор експерата у поступцима евалуције, тј. примјена стандард 2.4 Европских стандарда и смјерница.

Пројектни менаџер Горан Даковић (ЕNQА) је полазнике радионице детаљно упознао са садржајем и циљом стандарда 2.4, док је предавач Цроизер детаљно представила процедуру у процесу избора експерата, структуру ескпертске комисије у коју требају да буду укључени сви учесници релевантни за евалуацију квалитета високог образовања, критеријуме за њихов избор, методе обуке и добре праксе у процесу њихове селекције. Том приликом говорило се и о избору међународних експерата и механизмима за спрјечавање конфликта интереса. Тијана Станковић, помоћница директора је учеснике радионице упознала изазовима са којима се АКОКВО суочава у досљедној примјени стандарда 2.4.

Предавач Циолфи је током другог дана радионице представио искуство италијанске агенције за обезбјеђење квалитета (ANVUR) у спровођењу стандарда 2.4., акцентирајући уважавање специфичности у култури обезбјеђења квалитета сваке појединачне агенције. У дискусији, у популарној форми „њорлд цафе“, сви учесници су имали прилику да представе своје и упознају се са изазовима својих колега/партнера на пројекту на путу испуњавања горепоменутог стандарда.

Закључци су јасни: примјеном стандарда 2.4 обезбјеђује се први најважнији корак у постизању квалитета у складу са Европским стандардима и смјерницама. Без комисије која је објективно и непристрасно бирана, адекватно обучавана и у којој су укључени сви релевантни представници (академске заједнице, студенти, привреда), не може се замислити ни квалитетан поступак оцјењивања установа и студијских програма, па самим тим ни квалитет високог образовања.
Радионица је завршена уз позитивне импресије учесника, уз наду да ће се добијене препоруке имплементирати у будућим активностима агенција како би се регистровале у Европски регистар агенција за обезбјеђење квалитета високог образовања- ЕQАR.

Font Resize