Aktuelnosti

Okrugli sto na temu „Akademski integritet – uslov bez kojega se ne može“

Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta viskog obrazovanja, Etički komitet i kancelarija Savjeta Evrope organizuju okrugli sto na temu „Akademski integritet – uslov bez kojega se ne može“.

Okrugli sto će se održati u ponedjeljak, 20. februara 2023. godine sa početkom u 10h u Hotelu Cue, u Podgorici.

Prvi dio okruglog stola biće posvećen predstavljanju dosadašnjih rezultata kada je riječ o jačanju akademskog integriteta, najavi novih inicijativa, kao i promovisanju vrijednosti akademskog integriteta. U drugom dijelu, učesnici okruglog stola će imati priliku da kroz diskusiju razmijene mišljenja i stavove u vezi izazova sa kojima se srijeću u procesu primjene načela akademskog integriteta.

Na okruglom stolu će govoriti vršilac dužnosti direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, gospodin Goran Danilović, predsjednica Etičkog komiteta, prof. dr Mara Šćepanović, gospodin Miloš Bošković predstavnik kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici a u video obraćanju će se uključiti gospodin Klemen Šubic, iz Nacionalne agencije za kvalitet u visokom obrazovanju Republike Slovenije, koji je radio na razvoju dopunskog standarda o akademskom integritetu koji će se već od narednog ciklusa koristiti u postupcima institucionalnih evaluacija (reakreditacija) na ustanovama visokog obrazovanja.

Kako je riječ o veoma važnoj i aktuelnoj temi za akademsku zajednicu, ne samo u Crnoj Gori već i šire, želimo da kroz razmjenu mišljenja i diskusiju, zajedno sa partnerima u ovom procesu razmotrimo aktuelna pitanja i izazove sa kojima se ustanove visokog obrazovanja srijeću kada je riječ o primjeni Zakona o akademskom integritetu i primjeni načela akademskog integriteta a koja predstavljaju osnovu i uslov bez kojeg ne može govoriti ni o kvalitetu visokog obrazovanja.

Okrugli sto na temu akademskog integriteta je samo prva u nizu aktivnosti koje su definisane Sporazumom o saradnji koji su potpisali Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja i Etički komitet.

Font Resize