Aktuelnosti

Posjeta evaluatora u postupku pilot evaluacije dopunskog standarda o akademskom integritetu

U periodu od 5. do 8. juna realizovana je posjeta evaluatora ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori u okviru pilot evaluacije dopunskog standarda o akademskom integritetu (standard 11. Mehanizmi akademskog integriteta i jačanje kulture integriteta).

Evaluatori, Carolyn Campbell OBE, MA LLB (Univerzitet u Glazgovu) i Stamenka Uvalić-Trumbić (internacionalni ekspert za oblast visokog obrazovanja) angažovani od strane kancelarije Savjeta Evrope, tokom 4 dana razgovarale su sa predstavnicima ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori o izazovima i načinima primjene načela akademskog integriteta na ustanovama i tom prilikom dale predloge i sugestije za unapređenje primjene dopunskog standarda.

Dopunski standard koji će se koristiti tokom institutcionalnih evaluacija, razvijen je kroz projekat „Kvalitetno obrazovanje za sve“ uz podršku kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici. Pilot evaluacija ima za cilj testiranje standarda kroz njegovu praktičnu primjenu na ustanovama visokog obrazovanja. Na taj način, dobiće se ocjena standarda, odnosno preporuke da li je standard potrebno unaprijediti i prilagoditi potrebama crnogorskog sistema visokog obrazovanja. Takođe, pilot evaluacija će pomoći ustanovama visokog obrazovanja da testiraju svoje interne sisteme obezbjeđenja kvaliteta kroz ocjenu stepena ispunjenosti svih kriterijuma definisanih dopunskim standardom o akademskom integritetu.

Pilot evaluaciju dopunskog standarda sprovode Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, Etički komitet i kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici.

Font Resize