Aktuelnosti

Srećna Nova godina i božićni praznici!

Možemo reći da je godina koju polako ispraćamo bila puna izazova ali značajnih rezultata za AKOKVO.

Pored tekućih postupaka akreditacije, sproveli smo postupak reakreditacije državnog Univerziteta (19 organizacionih jedinica) i završili ga za 4 mjeseca.

U tom postupku angažovali smo 6 koordinatora iz Agencije. Eksperti iz različitih naučnih oblasti, njih 54, izvršili su institucionalnu evaluaciju i dali preporuke za unapređenje kvaliteta crnogorskog visokog obrazovanja. Polazeći od činjenice da je u pitanju bila reakreditacija državnog univerziteta sa značajnim brojem programa iz različitih naučnih oblasti, 88,9% eksperata je bilo angažovano sa državnih ustanova iz regiona (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija) dok je 11,1% eksperata bilo angažovano iz Crne Gore. Udvostručili smo broj eksperata na našoj listi, i to ekspertima izvan našeg prostora visokog obrazovanja, a sa dugogodišnjim međunarodnim iskustvom u procesima obezbjeđenja kvaliteta.

Uspjeli smo da obezbijedimo nepristrasnost kao i visok nivo odgovornosti i kvaliteta u procesu evaluacije.

Zajedno sa Ministarstvom prosvjete, ugostili smo visoke zvaničnike EQAR-a i ENQA-e sa kojima smo razgovarali o planovima za sveobuhvatnu i konzistentnu primjenu ESG-a (Evropskih standarda i smjernica) u sistemu visokog obrazovanja Crne Gore.

Kroz projektne aktivnosti, usvojili smo dodatni standard za studijske programe za inicijalno obrazovanje nastavnika (kroz projekat „Integracija ključnih kompetenecija u crnogorski sistem obrazovanja“) i dopunski standard o akademskom integritetu u postupku reakreditacije ustanova visokog obrazovanja (kroz projekat „Kvalitetno obrazovanje za sve“ – Savjet Evrope a koji nastao kao rezultat dodatnih napora u primjeni odredaba Zakona o akademskom integritetu). U toku je testna evaluacija jednog, odnosno planovi za pilot testiranje i evaluaciju drugog standarda.

Kroz projekat „Jačanje internacionalizacije na univerzitetima u Crnoj Gori kroz efikasno strateško planiranje – IESP“ u kojem smo i mi bili partner, akreditovali smo dvije internacionalne ljetnje škole na Univerzitetu Crne Gore („Održivi razvoj jahting i kruzing industrija“ na Pomorskom fakultetu i „Preduzetništvo u turizmu baštine“ na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo).

Započeli smo proces unapređenja podzakonskih akata.

Nastavićemo provjeravanje realizcije preporuka akreditovanih studijskih programa i reakreditovanih institucija visokog obrazovanja.

Srećna Nova godina i božićni praznici!

Goran Danilović
v.d. direktora Agencije za kontrolu i
obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja

 

Font Resize