Актуелности

Представнице Агенције на ТАМ семинару ,,Quality Assurance Mechanisms in Higher Education in Europe: Focus on Quality or Procedures?“

У организацији Националне Erasmus+ канцеларије, црногорског тима стручњака за реформу високог образовања (HERE) и мреже SPHERE, у периоду од 21. do 22. октобра 2024. године, одржан је семинар под називом ,,Quality Assurance Mechanisms in Higher Education in Europe: Focus on Quality or Procedures?“, у свечаној сали Електротехничког факултета Универзитета Црне Горе, на којем су учествовале и представнице Агенције др Тамара Ђуричковић, помоћница директора у сектору за контролу квалитета високог образовања и мр Ана Рутовић, самостална савјетница за акредитацију и реакредитацију.

Семинар је окупио представнике надлежних органа у овој области, као и установа високог образовања у Црној Гори и чланове HERE тима, а гостујући предавачи били су проф. Оливер Ветори, Универзитет у Бечу и Хориа Онита, предсједник Уније студената Европе.

Испред Министарства просвјете, науке и иновација, присутнима се обратила Драгана Ћетковић, директорица Директората за високо образовање која је истакла значај Агенције у обезбјеђењу квалитета високог образовања са акцентом на досадашњи квалитет у раду.

Улогу Агенције као и изазове у обезбјеђењу квалитета и законски оквир функционисања, присутнима је, кроз презентацију, представила др Тамара Ђуричковић. Напоменула је да је Савјет за регионалну сарадњу (RCC), 2021. године, кроз пилот евалуацију дао јасна упутства о усклађености са Европским стандардима и смјерницама што представља главни изазов и правац дјеловања Агенције на путу обезбјеђења квалитета.

Такође, Ђуричковић је навела да је проналазак баланса између активности свих актера, не занемарујући јединствене процедуре, један од кључних циљева обезбјеђења квалитета.

Кроз панел дискусију, другог дана семинара, мр Ана Рутовић говорила је о утицају интернационализације на обезбјеђење квалитета и навела да је Агенција важан партнер установама високог образовања у процесу интернационализације и то у погледу акредитације студијских програма на енглеском језику као и акредитације заједничких студијских програма.

Рутовић је нагласила да Агенција континуирано ради на успостављању међународно упоредивог и кредибилног система високог образовања што ће олакшати мобилност студената.

Током семинара, учесници су имали прилику да сазнају више о механизмима обезбјеђења квалитета, трендовима у високом образовању, дигиталној трансформацији и улози студената у овој области.

Учесници семинара сагласни су да је обезбјеђење квалитета комплексна тема и да су размјена искуства и комуникација свих актера најбољи начин за превазилажење препрека.

Font Resize