Актуелности

Потписан Споразум о сарадњи између АКОКВО и Агенције за обезбјеђење квалитета Уједињеног Краљевства (QAA)

АКОКВО је потписала Споразум о сарадњи са Агенцијом за обезбјеђење квалитета Уједињеног Краљевства (QAA). Поменути Споразум настао је као резултат вишемјесечне успјешне сарадње између двије агенције, а чија иницијатива је започела током студијске посјете Единбургу, Шкотска, у марту ове године.

QAA представља водећу, националну институцију са дводеценијским искуством у области обезбјеђења квалитета високог образовања, која је надлежна за спровођење поступака евалуације уз активан допринос унапређењу механизама за јачање културе квалитета на територији Енглеске, Шкотске, Велса и Сјеверне Ирске.

Уз међусобно увјерење да АКОКВО и QAA посједују компатибилне мисије, те да дијеле исте вриједности, поменути Споразум потписан је с циљем успостављања континуиране и снажније сарадње између двије стране.

Споразумом су дефинисане сљедеће, конкретне области сарадње: 1. разумијевање различитости националних система и учење на основу заједничке праксе, 2. размјена информација и актуелности у вези са развојем и новитетима у систему високог образовања двију земаља, 3. развој и унапређење капацитета запослених кроз активности попут размјене, радионица, обуке и тренинга, 4. размјена експерата у евалуционим поступцима, као и 5. учешће у заједничким пројектима.

Имајући у виду да је QAA пуноправна чланица ENQA још од 2000.године, те да је недавно прошла кроз процес обнове пуноправног чланства, стога искуство, изазови са којима се суочавала, као и савјетодавна подршка коју је QAA спремна да понуди, а нарочито у контексту актуелних изазова који се тичу промјене законодавног оквира и усклађености са Европским стандардима и смјерицама, ће бити од суштинског значаја за достизање квалитета црногорског система високог образовања, који је еквивалентан захтјевима ENQA.

У коначном, потписивање Споразума о сарадњи са Агенцијом која д‌јелује у систему који традиционално носи титулу најпрестижнијег образовног система у Европи, је уједно и потврда квалитета међународних активности и праксе АКОКВО.

Споразум о сарадњи су у име својих институција потписали Милица Кавеџић, помоћница директора АКОКВО и Едуардо Рамос, Директор сектора за међународне и професионалне услуге QAA, 27. јуна у Лондону, Енглеска.

Споразум можете преузети на следећем линку.

Font Resize