Актуелности

Обука у циљу припреме за процес реакредитације на Универзитету Доња Горица

Представнице Агенције за контролу и обезбјеђење квалитета високог образовања су у петак, 11. октобра 2024. године, одржале обуку на тему спровођења поступка реакредитације установе високог образовања за  представнике свих организационих јединица Универзитета Доња Горица, а у циљу припреме за предстојећи поступак реакредитације.

Током обуке, презентоване су процедуре и стандарди дефинисани Законом о високом образовању и подзаконским актима, а према којима је установа високог образовања у обавези да поднесе захтјев за реакредитацију и то најмање осам мјесеци прије истека претходне реакредитације.

У првом дијелу презентације, присутни су се могли детаљније упознати са садржином текста у Правилима о поступку реакредитације установе високог образовања, по којима Агенција спроводи поступак реакредитације.

Други дио презентације односио се на Извјештај о самоевалуацији који представља саставни дио захтјева за реакредитацију установе, а којег чине укупно 11 стандарда за евалуацију заједно са припадајућим критеријумима, те који су усклађени са Европским стандардима и смјерницама за обезбјеђење квалитета у Европском простору високог образовања (ESG).

У отвореној дискусији, након одржаних презентација, представнице Агенције су присутнима пружиле неопходна појашњења и одговоре на додатна питања. Исказана је спремност Агенције да установи буде на располагању за сваку даљу помоћ током припреме захтјева за реакредитацију.

Према Плану реакредитације за 2025. годину који је Агенција донијела крајем јуна 2024. године, Универзитет Доња Горица ће проћи поступак реакредитације у 2025. години.

Font Resize