Актуелности

Посјета евалуатора у поступку пилот евалуације допунског стандарда о академском интегритету

У периоду од 5. до 8. јуна реализована је посјета евалуатора установама високог образовања у Црној Гори у оквиру пилот евалуације допунског стандарда о академском интегритету (стандард 11. Механизми академског интегритета и јачање културе интегритета).

Евалуатори, Керолајн Кампбел (Универзитета у Глазгову) и Стаменка Увалић-Трумбић (интернационални експерт за област високог образовања) ангажовани од стране канцеларије Савјета Европе, током 4 дана разговарале су са представницима установа високог образовања у Црној Гори о изазовима и начинима примјене начела академског интегритета на установама и том приликом дале предлоге и сугестије за унапређење примјене допунског стандарда.

Допунски стандард који ће се користити током институтционалних евалуација, развијен је кроз пројекат „Квалитетно образовање за све“ уз подршку канцеларије Савјета Европе у Подгорици. Пилот евалуација има за циљ тестирање стандарда кроз његову практичну примјену на установама високог образовања. На тај начин, добиће се оцјена стандарда, односно препоруке да ли је стандард потребно унаприједити и прилагодити потребама црногорског система високог образовања. Такође, пилот евалуација ће помоћи установама високог образовања да тестирају своје интерне системе обезбјеђења квалитета кроз оцјену степена испуњености свих критеријума дефинисаних допунским стандардом о академском интегритету.

Пилот евалуацију допунског стандарда спроводе Агенција за контролу и обезбјеђење квалитета високог образовања, Етички комитет и канцеларија Савјета Европе у Подгорици.

 

 

Font Resize