Aktuelnosti

Održan radni sastanak sa delegacijom Univerziteta Cote d’Azur

U okviru agende za posjetu institucijama visokog obrazovanja u Crnoj Gori i upoznavanja sa nacionalnim sistemom, delegacija Univerziteta Cote d’Azur u Nici, predvođena predsjednikom prof.dr Žanik Brisvalterom (Jeanick Brisswalter) u utorak 19. jula posjetila je AKOKVO, gdje je upriličen radni sastanak.

Sastanak je bio prilika za upoznavanje sa radom Balkanskog instituta za nauku i inovacije (BISI), čije aktivnosti su orjentisane na inovativne projekte i stručne obuke kako bi se uspostavila interakcija između fakultetskih jedinica, naučnika, studenata, kao i saradnja sa privrednim sektorom. Institut će se strateški pozicionirati i kao Regionalni naučni kamp, a sve u cilju objedinjavanja istraživačkih inovativnih kapaciteta zemalja Balkana.

Predstavnici AKOKVO prezentovali su dosadašnje aktivnosti i predstavili mogućnost za uspostavljanje saradnje sa Univerzitetom Cote d’Azur, kako kroz aktivnosti BISI instituta, tako i kroz učešće u programima Evropske unije, a koji za cilj imaju unaprjeđenje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja.

Na sastanku je zaključeno da će se u narednom periodu intezivirati saradnja između dvije strane kroz prijavu za zajedničke projekte, kao i kroz realizaciju međusobnih studijskih posjeta.

Pored predsjednika Univerziteta Cote d’Azur, delegacija je bila u sledećem sastavu: direktor BISI instituta prof.dr Srdjan Redžepagić, prof.dr Stefan Ngomai (Stéphane Ngomai) direktor Alijanse evropskih univerziteta na Univerzitetu Cote d’Azur, prof.dr Silven Antonijoti (Sylvain Antoniotti) potpredsjednik IDEX na Univerzitetu Cote d’ Azur, kao i prof.dr Fabijen Ferero (Fabien Ferrero), odgovoran za FabLab na Univerzitetu Cote d’ Azur.

Font Resize