Актуелности

Подршка европским агенцијама за обезбјеђење квалитета у испуњавању стандарда и смјерница за обезбјеђење квалитета у Европском простору високог образовања – SЕQА-ЕSG

У петак 05.03.2021. године, путем Зоом платформе, одржана је цјелодневна експертска посјета у оквиру пројекта „Подршка европским агенцијама за обезбјеђење квалитета у испуњавању стандарда и смјерница за обезбјеђење квалитета у Европском простору високог образовања“ (SЕQА ЕSG) у којем је Агенција за контролу и обезбјеђење квалитета високог образовања један од партнера. Пројекат има за циљ пружање подршке новооснованим институцијама за обезбјеђење квалитета високог образовања у примјени Европских стандарда и смјерница (ЕSG).

Састанак је кроз дијалог о политици као и примјере успјешних рјешења у пракси покрио сет тема које су од значаја за систем обезбјеђења квалитета у високом образовању у Црној Гори као што су успостављање јасног законског оквира у области обезбјеђења квалитета високог образовања, независност агенција у поступцима доношења одлука, важност укључивања студената и послодаваца у поступцима евалуација студијских програма и институција, важност спровођења обука експертских комисија и сл.

Предсједнику ЕQАR-а и представнику ЕNQА-е, као и експератима из агенција за обезбјеђење квалитета високог образовања Хрватске, Велике Британије и Холандије који су ангажовани за Црну Гору у пројекту, добродошлицу је пожелио представник Министарства просвјете, науке, културе и спорта у Влади Црне Горе. Поред представника АКОКВО и Министарства, састанку су присуствовали и представници Савјета за квалификације, високошколских институција Црне Горе као и представници студентских организација црногорских универзитета и послодаваца.

Састанак је организован у сарадњи Министарства просвјете, науке, културе и спорта, Агенције за контролу и обезбјеђење квалитета у високом образовању и Европске Асоцијације за обезбјеђење квалитета високог образовања – ЕNQА.

 

Font Resize