Актуелности

Састанак предсједника водећих европских асоцијација у области обезбјеђења квалитета високог образовања и представника Агенције са министром просвјете

Директор Агенције, Срђа Поповић и помоћница директора Тијана Станковић, заједно са предсједником ЕNQА-е г-дином Кристофом Гролимундом и предсједником ЕQАР-а г-дином Карлом Дитрихом, састали су се са министром просвјете г-дином Дамиром Шеховићем и њиховим сарадницима.

Циљ састанка био је упознавање са важношћу примјене Европских стандарда и смјерница за обезбјеђење квалитета високог образовања које су Законом о високом образовању препознате као основа за ту област. Тек њиховом пуном примјеном, црногорска агенција добија могућност да буде чланица најважнијих европских асоцијација, односно регистра, чиме се ствара кредибилитет и повјерење европске заједнице у систем високог образовања Црне Горе.

Министар Шеховић је исказао спремност Министарства просвјете и Владе Црне Горе да подржи примјену Европских стандарда и смјерница и навео активности које су урађене у том правцу. То приликом, истакао је значај учлањења у ЕNQА и ЕQАR као дио процеса унапрјеђења квалитета у тој важној области, а не као циљ сам по себи. Агенција је у кратком року од оснивања успјела да успостави конструктивну релацију са поменутом асоцијацијом, односно регистром.

Предсједници ЕNQА-е и ЕQАR-а су, након сумирања спознаје о активностима и капацитетима Агенције и дискусије са Округлог стола, нагласили да је Црна Гора на добром путу да обезбиједи квалитет високог образовања представљајући га као кружни процес интеракције свих учесника у систему који се завршава евалуацијом од стране Агенције. На који начин ће бити осмишљена и имплементирана политика свих нивоа образовања, од предшколског па надаље, зависи управо од спремности земље да обезбиједи и унаприједи квалитет високог образовања. Као закључак посјете представили су важност примјене стандарда који се односе на: независност у одлучивању и организациону независност, укљученост студената у евалуационе поступке и тематска врједновања као алтернативу рангирању установа.

Министар Шеховић је показао разумијевање и спремност Министарства просвјете да подржи испуњавање стандарда истичући укљученост студената и важност изналажења најбољег модела рангирања како би послодавци имали реалну слику о кадровима које запошљавају.Сусрет предсједника европских институција и министра просвјете представља важан корак ка успостављању сарадње која ће олакшати примјену свих стандарда и обезбиједити бенефите које ће чланство у ЕНQА, односно регитровање у ЕQАР донијети црногорском високообразовном систему и његовим учесницима.

 

Font Resize