Актуелности

Учешће на 29. годишњој конференцији у Будимпешти, Мађарска

Представници Агенције за контролу и обезбјеђење квалитета високог образовања, наиме директор др Срђа Поповић, начелница Службе за кадровске, опште послове и финансије Гордана Новаковић Вуксановић и самостална савјетница у Сектору за контролу квалитета Ана Рутовић, учествовали су на 29. годишњој конференцији одржаној на Универзитету за технологију и економију у Будимпешти, у периоду од 16-17. маја 2019. године, на тему „Будући студенти. Будући универзитети. Будући послови. Професионално високо образовање у свијету промјена“, а у организацији Европске асоцијације установа високог образовања (ЕURASHE).

Конференцију је отворио професор Јóзсеф Бóдис, државни министар образовања Мађарске и господин Стéпхане Лауњицк, предсједник EURASHE-а. У оквиру првог дијела конференције, представници Агенције су имали прилику да чују уводна излагања о будућности образовања у дигиталном добу, као и да стекну увид у све већи утицај употребе вјештачке интелигенције на политике установа високог образовања, те друштво у цјелини.

Током интерактивне сесије на тему „Будући универзитети“, представници Агенције су се упознали са изазовима будућег развоја обезбјеђења квалитета, нарочито услијед чињенице да у контексту глобалног високог образовања треба пронаћи нову дефиницију термина „квалитет“.

Другог дана конференције, др Схyамал Мајумдар, директор UNESCO-UNEVOC (Међународни центар за техничко и стручно образовање и обуку), одржао је предавање на тему „Главни трендови који утичу на будућност радних мјеста“, истичући да ће у годинама пред нама један од приоритета бити припрема будућих студената за употребу оних технологија које још увијек нијесу развијене, а све у циљу испуњавања захтјева послодаваца. Представници Агенције су заједно са представницима других установа високог образовања узели учешће у Радној групи која је током интерактивне сесије радила на креирању будућег универзитета, који ће тежити бољој препознатљивости и референтности у европском систему високог образовања, а како би на најбољи могући начин испунио улогу због које је и основан.

Наведена конференција је била прилика да представници Агенције обогате своје знање, као и да размијене мишљења са другим представницима из разних европских земаља и земаља региона, у дијелу квалитета високог образовања и његовог адекватног обезбјеђења, те да у крајњем остваре контакте у циљу повезивања са оним организацијама и институцијама које дијеле сличне циљеве.

 

 

Font Resize