Aktuelnosti

Potpisan sporazum o saradnji između Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja i Etičkog komiteta

Vršilac dužnosti direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, gospodin Goran Danilović i predsjednica Etičkog komiteta, prof. dr Mara Šćepanović, potpisali su u petak, 10. februara 2023. godine Sporazum o saradnji.

Svrha zaključivanja Sporazuma je uspostavljanje saradnje u područjima od zajedničkog interesa a naročito u oblasti promocije i jačanja primjene načela akademskog integriteta. Sporazum definiše i nekoliko zajedničkih aktivnosti koje će biti realizovane a tiču se sprovođenja pilot evaluacije dopunskog standarda o akademskom integritetu, izrade preporuka i unapređenje dopunskog standarda, edukacije i promocije akademskog integriteta kroz organizaciju radionica, jačanje saradnje oslanjajući se na razmjenu najboljih iskustava i sl.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji je jedna od prvih inicijativa koje će se sprovesti u cilju promocije i jačanja akademskog integriteta. Već 20. februara 2023. godine, Agencija za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja i Etički komitet uz podršku kancelarije Savjeta Evrope organizuju okrugli sto na temu „Akademski integritet – uslov bez kojega se ne može“ koji će okupiti predstavnike Ministarstva prosvjete, rektore, dekane i predstavnike etičkih odbora ustanova visokog obrazovanja, predstavnike matičnog skupštinskog odbora, kao i ostale partnere u oblasti obezbjeđenja kvaliteta visokog obrazovanja.

Podsjetimo, Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja je uz podršku kancelarije Savjeta Evrope kroz projekat „Kvalitetno obrazovanje za sve“ razvila dopunski standard o akademskom integritertu koji će biti obavezan standard u postupcima institucionalnih evaluacija (reakreditacija ustanova visokog obrazovanja). Primjena ovog standarda će započeti u drugom ciklusu institucionalnih evaluacija a koji će početi u 2024. godini.

Font Resize