Aktuelnosti

Predstavnici Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja boravili u studijskoj posjeti Nacionalnoj Agenciji za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja u Ljubljani

Delegacija Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja koju predvodi direktor prof.dr Srđa Popović, boravila je u studijskoj posjeti Nacionalnoj agenciji za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (NAKVIS) u Ljubljani, u Sloveniji.

Tokom studijske posjete razgovaralo se o razvojnim stadijumima i procesima koje je od osnivanja do danas prošla Nacionalna Agencija za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja u Ljubljani. Predstavnici slovenačke agencije istakli su značaj organizacione nezavisnosti i nezavisnosti u odlučivanju agencija koje obezbjeđuju kvalitet visokog obrazovanja, kao uslovima članstva u Evropski registar agencija za obezbjeđenje kvaliteta što bi Crnoj Gori omogućilo priznavanje diploma u Evropskom prostoru visokog obrazovanja. Naglasili su da se radi o dugom procesu koji podrazumijeva ocjenjivanje svih učesnika sistema visokog obrazovanja u skladu sa Evroposkim standardima i smjernicama. Iskustvo drugih agencija u okruženju je izuzetno dragocjeno za crnogorsku Agenciju koja je tek na početku puta i koja teži uspostaviti osnovu sistema na način da odgovori evropskim zahtjevima i unaprijedi kvalitet crnogorskog sistema visokog obrazovanja.

Susret sa slovenačkim kolegama na kojem je razmijenjeno iskustvo i dati savjeti, predstavlja važnu smjernicu crnogorskoj Agenciji, posebno imajući u vidu da slovenačke ustanove visokog obrazovanja zauzimaju značajne pozicije na svjetskim rejting listama. Predstavnici dvije Agencije usaglasili su se oko uspostavljanja međusobne saradnje i zajedničkom radu na jačanju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja.

Font Resize