Aktuelnosti

Sastanak sa predstavnicima Evropske fondacije za stručno obrazovanje – ETF

Sastanak direktora Agencije prof. dr Srđe Popovića i njegovih saradnika sa šeficom Kancelarije Evropske fondacije za stručno obrazovanje – ETF u Crnoj Gori g-đom Ulrike Damyanovic i g-dinom Mounir Baati – rukovodiocem ETF Foruma za osiguranje kvaliteta u stručnom obrazovanju i osposobljavanju, kao i predstavnicima JU Centra za stručno obrazovanje Crne Gore, održan je dana 06. februara 2020. godine u prostorijama Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja.

ETF Forum za osiguranje kvaliteta u stručnom obrazovanju i osposobljavanju je inicijativa transnacionalne saradnje između institucija sa stručnim školama u zemljama partnerima ETF-a. Ovaj Forum podstiče sve institucije članice da modernizuju i poboljšaju osiguranje kvaliteta u svojim sistemima stručnog obrazovanja stvarajući kontekst i sredstva za saradničko učenje kroz transnacionalnu saradnju. ETF promoviše sistemski i sistematski pristup osiguranja kvaliteta u stručnom obrazovanju i kontinuirano usavršavanje postojećih politika i mjera za osiguranje kvaliteta.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog održavanja sastanka i otvaranja mogućnosti za umrežavanjem navedenih institucija, koje bi zajednički radile na podizanju kvaliteta obrazovanja na svim nivoima: osnovnom, srednjem i visokom, sa posebnim akcentom na stručno osposobljavanje.

Jedan od povoda za navedeni sastanak je organizacija predstojećeg događaja Peer Visit Montenegro – ETF Forum, koji će se održati u periodu od 25-27. marta 2020. godine u Podgorici, a čiji su domaćini JU Centar za stručno obrazovanje Crne Gore i Ministarstvo prosvjete. Cilj događaja jeste utvrđivanje zajedničke metodologije za eksternu evaluaciju stručnih škola, kao i dobijanje povratnih informacija o mjeri obezbjeđenja kvaliteta koja zahtijeva dalju reviziju.

Predstavnici Agencije iskazali su spremnost da doprinesu daljem razvoju i unapređenju stručnog obrazovanja u Crnoj Gori učestvovanjem na navedenom događaju i predlaganjem konkretnih mjera za poboljšanje kvaliteta.

Font Resize