Aktuelnosti

Studijska posjeta AKOKVO-a NAT-u od 23. do 25. septembra 2019.

Predstavnici Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Crne Gore – AKOKVO, predvođeni direktorom agencije prof. dr Srđom Popovićem, boravili su u studijskoj posjeti Nacionalnom telu za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srbije – NAT od 23. do 25. septembra 2019. godine.

Delegaciju AKOKVO u sastavu prof. dr Srđa Popović, mr Tijana Stanković, Ana Rutović i Milica Kavedžić   je primila prof. dr Jelena Kočović, direktorka NAT-a, a sastancima su prisustvovali Branko Pavlović, Ana Marjanović i Aleksandar Jović iz stručne službe NAT-a. Teme studijske posjete bile su: uporedna analiza zakonskih rješenja u oblasti obezbjeđenja kvaliteta u visokom obrazovanju u dvije države, način funkcionisanja i organizacije dvije agencije, finansiranje rada agencija, usaglašenost nacionalnih standarda za akreditaciju i spolјašnju provjeru kvaliteta sa standardima i smjernicama za obezbjeđenje kvaliteta u Evropskom prostoru visokog obrazovanja (Standards and guidelines for quality assurance in the European Higher Education Area – ESG), poređenje procedura u procesima obezbjeđivanja kvaliteta (akreditacija, reakreditacija, spolјašnja provjera kvaliteta), imenovanje i rad ekspertskih komisija, kao i mogućnost organizovanja zajedničkih treninga, obuka i seminara. Tokom razgovora, iznijet je niz zajedničkih tema za saradnju, kao i problema sa kojima se susreću dvije agencije, i identifikovane oblasti od značaja za eventualne buduće zajedničke projekte.

Predstavnici AKOKVO sastali su se i sa prof. dr Simom Avramovićem, predsjednikom Upravnog odbora NAT-a i članovima prof. dr Slobodanom Unkovićem i gospodinom Mirolјubom Aleksićem.

Studijska posjeta realizovana je na osnovu ugovora o saradnji dvije agencije, koji je potpisan 25. juna 2019. godine.

 

Font Resize