Aktuelnosti

U Agenciji realizovana Taiex misija s ciljem kvalitetne implementacije Evropskih standardna i smjernica i ispunjenja obaveza potpisanih Bolonjskom deklaracijom

U okviru Taiex misije „Implementacija Evropskih standarda i smjernica za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (ESG) u Crnoj Gori“, eksperti hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje, boravilli su u petodnevnoj posjeti Crnoj Gori, u periodu od 11-15.novembra 2019.godine.
Tokom misije, predstavnici AKOKVO, Ministarstva prosvjete i hrvatskih eksperata zajednički su radili na unaprjeđenju pravilnika za akreditaciju studijskih programa i reakreditaciju ustanova visokog obrazovanja, kao i na unaprjeđenju podzakonskih akata.
Drugi dio misije bio je posvećen radu sa predstavnicima ustanova visokog obrazovanja, s ciljem detaljnijeg upoznavanja sa prvim dijelom Evropskih standarda i smjernica koji se odnosi na interno obezbjeđenje kvaliteta. Tom prilikom razgovaralo se o ulozi ustanova visokog obrazovanja u postupcima evaluacije, metodama za što bolju pripremu za pomenute postupke, kao i značaju njihove implementacije.
Treći dio misije bio je posvećen radu sa ekspertima u postupcima evaluacije koji pored profesora na fakultetima, uključuju i studente i predstavnike privrede. Tom prilikom razgovaralo se o načinu izbora eksperata, njihovim obavezama i odgovornosti u ovom postupku.
Tokom trajanja misije, svi učesnici su imali priliku da prođu kroz praktične radionice, uzimajući u obzir iskustvo kolega iz Hrvatske u sprovođenju konkretnih postupaka.
Učesnici misije su se usaglasili da je kvalitetna implemetacija Evropskih standarda i smjernica, ne samo ključ za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, već i obaveza države koja proizilazi iz potpisivanja Bolonjske deklaracije.

Font Resize