Aktuelnosti

Predstavnice Agencije na TAM seminaru ,,Quality Assurance Mechanisms in Higher Education in Europe: Focus on Quality or Procedures?“

U organizaciji Nacionalne Erasmus+ kancelarije, crnogorskog tima stručnjaka za reformu visokog obrazovanja (HERE) i mreže SPHERE, u periodu od 21. do 22. oktobra 2024. godine, održan je seminar pod nazivom ,,Quality Assurance Mechanisms in Higher Education in Europe: Focus on Quality or Procedures?“, u svečanoj sali Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, na kojem su učestvovale i predstavnice Agencije dr Tamara Đuričković, pomoćnica direktora u sektoru za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja i mr Ana Rutović, samostalna savjetnica za akreditaciju i reakreditaciju.

Seminar je okupio predstavnike nadležnih organa u ovoj oblasti, kao i ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori i članove HERE tima, a gostujući predavači bili su prof. Oliver Vetori, Univerzitet u Beču i Horia Onita, predsjednik Unije studenata Evrope.

Ispred Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, prisutnima se obratila Dragana Ćetković, direktorica Direktorata za visoko obrazovanje koja je istakla značaj Agencije u obezbjeđenju kvaliteta visokog obrazovanja sa akcentom na dosadašnji kvalitet u radu.

Ulogu Agencije kao i izazove u obezbjeđenju kvaliteta i zakonski okvir funkcionisanja, prisutnima je, kroz prezentaciju, predstavila dr Tamara Đuričković. Napomenula je da je Savjet za regionalnu saradnju (RCC), 2021. godine, kroz pilot evaluaciju dao jasna uputstva o usklađenosti sa Evropskim standardima i smjernicama što predstavlja glavni izazov i pravac djelovanja Agencije na putu obezbjeđenja kvaliteta.

Takođe, Đuričković je navela da je pronalazak balansa između aktivnosti svih aktera, ne zanemarujući jedinstvene procedure, jedan od ključnih ciljeva obezbjeđenja kvaliteta.

Kroz panel diskusiju, drugog dana seminara, mr Ana Rutović govorila je o uticaju internacionalizacije na obezbjeđenje kvaliteta i navela da je Agencija važan partner ustanovama visokog obrazovanja u procesu internacionalizacije i to u pogledu akreditacije studijskih programa na engleskom jeziku kao i akreditacije zajedničkih studijskih programa.

Rutović je naglasila da Agencija kontinuirano radi na uspostavljanju međunarodno uporedivog i kredibilnog sistema visokog obrazovanja što će olakšati mobilnost studenata.

Tokom seminara, učesnici su imali priliku da saznaju više o mehanizmima obezbjeđenja kvaliteta, trendovima u visokom obrazovanju, digitalnoj transformaciji i ulozi studenata u ovoj oblasti.

Učesnici seminara saglasni su da je obezbjeđenje kvaliteta kompleksna tema i da su razmjena iskustva i komunikacija svih aktera najbolji način za prevazilaženje prepreka.

Font Resize